torsdag 21. juli 2011

Olivenbrød



Dette er et kjempe godt og enkelt brød som er lett å variere - man kan rett  og slett kryddre med det man har for hånden. Oppskriften gir fire lange og tynne brød og er perfekt å ha ved siden av maten.
Når jeg var i Sverige forrige uke laget jeg dette sammen med svigermor, da manglet vi endel av original ingrediensene så dermed  laget vi en egen variant - som ble veldig godt mottatt.
Her kommer først den opprinnelige varianten og så den vrien vi lagde sist.



Olivenbröd - 4 st brød. 

1 dl svarte Oliven uten sten
50 - 100 gram valøtter
2 ss hakket rosmarin
1 ts salt
25 gram fersk gjær
1 ts honning
3 dl lunket vann
3 ss olivenolje av god kvalitet
7 dl mel


og i tillegg mel til utbaking og 1 ts grovsalt til å strø over.

Variansjon på krydder:
En annen kryddervariant er denne: 1 dl grønne oliven  med paprika, 1 presset hvitløksfedd , 2 ss hakket timjan. I denne varianten droppet vi nøttene og erstattet de svarte olivene med de grønne. Resten er likt :-)

Fremgangsmåte:
Grovhakk oliven , valnøtter og urter.

Rør ut gjæren med vann, olje, honning og salt. Bland inn oliven, urter, nøtter og til slutt mel.
Deigen er ganske løs.



Strø litt mel over deigen og la den heve under ett bakehåndkle i ca. 1 time. 
Sett ovnen på 250 grader.
Ta ut deigen på ett melet bakebord - vær forsiktig den skal IKKE knas , del deigen i fire og lag 4 lange remser. Flytt de over på et brett med bakepapir , du kan godt vri på dem sånn at brødene blir som spiraler om du vill. De skal alltså være veldig lange og tynne.



Pensle brødene med vann og strø på med grovsalt.
Sett de rett inn i ovnen i 5 minutter, skru av varmen og la de stå i 10-12 minutter i ettervarmen. (de skal alltså bare heve 1 gang).





Perfekt til grillmaten



Carro

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar